De tentoonstellingen Urgent Conversations: Athens–Antwerp en Dringende Gesprekken: Antwerpen – Athene zijn een samenwerking tussen het EMST en het M HKA, een theoretische en visuele dialoog tussen de werken uit de collecties van beide musea. Meer dan 70 werken worden samengebracht in 22 thematische clusters.

28.04.2017 - 07.01.2018        

M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen - Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen

EMST, National Museum of Contemporary Art - Kallirrois Avenue & Amvr. Frantzi Str., Athens 11743

EMST

Het Nationaal Museum van Hedendaagse Kunst, Athene (EMST) werd opgericht in 1997 via wet 2557 (artikel 2) en werd in gebruik genomen in het jaar 2000. Het is een rechtspersoon van privaat recht, gefinancierd en beheerd door het Ministerie van Cultuur en Sport.

Het museum ligt in de voormalige Fix-brouwerij op de Syngrou Avenue nadat de heropbouw van het complex in februari 2014 voltooid werd. In mei 2015 verhuisde de administratieve diensten van het museum naar de eerste verdieping van het nieuwe gebouw.

Sinds 30 september 2008 was het EMST ondergebracht in het gebouw van het Athens Conservatory, terwijl van 2003 tot 2008 tentoonstellingen en evenementen gehouden werden in de Athens Concert Hall, de Athens School of Fine Arts en in de openbare ruimte.

Tussen de belangrijkste pijlers die het museum wil behandelen, vinden we onder meer de collectie van Griekse en buitenlandse kunstwerken, de sterke aanwezigheid en voorstelling van innovatieve en experimentele kunstwerken uit de hedendaagse artistieke productie, de productie van nieuwe audiovisuele werken via nieuwe media, de promotie van esthetische cultuur en artistieke opvoeding van het publiek en de ontwikkeling van wetenschappelijk onderzoek over hedendaagse kunstgeschiedenis en theoretische kwesties en de promotie van hedendaagse artistieke creatie.

De collectie van het museum is opgebouwd rond erg belangrijke werken van Griekse en buitenlandse artiesten zoals Stephen Antonakos, Constantin (Dikos) Byzantios, Vlassis Caniaris, Chryssa, Mona Hatoun, Gary Hill, Emily Jacir, Ilya en Emilia Kabakov, Nikos Kessanlis, Jannis Kounellis, Shirin Neshat, Lucas Samaras, Costas Tsoclis, Bill Viola, enz., en wordt steeds verder uitgebreid.

Het nieuwe gebouw omvat 18 142 m² op een oppervlakte van 3123 m². Het wijdt meer dan 2 verdiepingen aan de voorstelling van de permanente collectie maar verwelkomt ook tijdelijke tentoonstellingen, conferenties, evenementen, educatieve programma’s voor kinderen en volwassenen, een bibliotheek, een projectruimte, een medialounge, enz. Er zijn ook een café en restaurant in ondergebracht.

Het EMST wil een trekpleister worden voor Griekse en buitenlandse bezoekers, een verzamelpunt voor entertainment of om te socializen, een uitvalsbasis voor hedendaagse kunst.


http://www.emst.gr